Keytar, van wireless Bluetooth naar wireless Midi

kim-houben-toetsenist-keytar-nijmeegse-vierdaagse

Als semi professioneel muzikant hou ik er van om mijn gear te optimaliseren en te kijken hoe dingen beter en makkelijker kunnen. Naast mijn gear aan toetsen die ik voor optredens goed in orde heb, heb ik ook een keytar. Je weet wel zo’n draagbaar toetsenbord om je schouders hangend 🙂

Het is wel even wennen in het begin om hierop te spelen, niet alleen omdat je maar een kleine 2 octaven heb aan toetsen en je moet schakelen naar de volgende octaven, ook de aanslag is wat anders. Na vele uren oefenen en uitproberen dan toch eens uitproberen op het podium.

De eerste paar keren deed ik dit met een kabel eraan, een midi kabel, die het geluid van mijn Korg Kronos doorgeeft aan de keytar. Hoewel ik op de Alessis Vortex wireless speel, kon ik Bluetooth nog niet helemaal vertrouwen. Een usb stick die in de Kronos zit en die het signaal naar de keytar stuurt. Tijdens soundcheck op het podium had ik af en toe een hangend geluid. Bij een live performance kan ik hier niet op vertrouwen en gebruikte ik de good-old midi kabel.

Maarja dan ben je niet vrij om te bewegen op het podium. Dacht ik net even achter de toetsen vandaan te kunnen, hangt er nog een kabel aan 🙂

Na veel gezocht te hebben online, en rondgevraagd op instagram bij mede-keytar spelers, kwam ik uit bij midibeam. Dit is een apparaatje dat je op je keytar aansluit via midi. Aan de andere kant een zender die via usb in de Kronos gaat. Als je beide aanzet kan je ze ‘pairen’ zodat het signaal doorgegeven kan worden. En het werkt super! Ik gebruik het nu on stage en geeft geen problemen.

Maar daar ontstond een volgend probleem 🙂 Nu ik lekker op het podium kan hossen, is mijn schouderband niet meer stevig genoeg in die zin dat ik geen straplocks heb waarmee de band aan de keytar is vastgemaakt. Oke volgende uitdaging! Op weg naar Musicstore in Keulen en vragen of ze straplocks hebben voor mijn keytar. Daar keken ze me eigenlijk een beetje vreemd aan. Ja ik speel keytar, geen gitaar 😛 Blijkt dat de standaard straplocks passen, alleen een ander schroefje gebruiken, omdat deze goed in de keytar moet passen en niet te lang is zodat het electronica kan beschadigen binnen in of juist te kort en het lostlaat. Het is tenslotte maar plastic en geen hout zoals bij een gitaar. Een setje straplocks meegenomen, vastgeschroeft aan keytar en schouderband en voila! Upgrade completed!

 

 

Meer over Keytar spelers

Veel artiesten die je wellicht kent zoals Jordan Rudess, Chick Corea, Herbie Hancock, Lady Gaga, Prince en nog vele meer die ook met een keytar op het podium hebben gestaan:

 

 

kim-houben-NAMM-LA-muziekbeurs