September 2019

Een weekje Schotland en om precies te zijn het gebied rond Edinburgh en Glasgow.

Deze keer gaan we naar Schotland, lekker dichtbij en in 1,5 uur vliegen vanaf Weeze ben je er zo. Met een huurauto erbij gehuurd kunnen we de boel gaan verkennen. Maar dan wel even wennen aan het aan de andere kant zitten in de auto, en niet te vergeten, links rijden op de weg. Ja dat is me wat die rotondes nemen 😀

Dag1

Aangekomen in Edinburgh Airport is het weer al lekker typisch Schots. Niet veel anders dan Nederland in de herfst. Gelukkig is het niet al te koud. De transfer bus brengt ons naar de plek waar onze huur auto klaarstaat. Natuurlijk krijg je de sleutels pas als ze er alles aan proberen te doen om je toch te overtuigen een nog betere verzekering te nemen. Je zal maar brokken maken. Nee, daar trappen we niet in. En daarbij, ik kan uitstekend rijden, alleen nog niet aan de andere kant. Maar och, dat leer je vanzelf wel.

En daar staat de auto, en blitse hippe rode MG. Even wat foto’s maken voor de verzekering. Koffers achterin en hop daar gaan we. Sleutelgat zoeken, die gewoon rechts blijktte zitten en de eerste paar meters zijn een feit. De man achter de balie zei nog, take the first right, left and then right again. De eerste tegemoetkomende auto bestuurder keek me al raar aan, ik moest wel de buitenbocht nemen bij rechts afslaan he. Oja.

Onderweg naar Rutherglen. Een klein plaatsje onder Glasgow waar we onze B&B hebben. Angelo liet ik even schakelen voor mij, links schakelen van de 1 naar de 2 is ineens bijzonder lastig. Op een of andere manier kom ik in de 4 uit.

Een uurtje later. Onze B&B host heeft een goede beschrijving gegeven en we vinden onze sleutel die de deur opent van onze woning. Heerlijk knus en van alle gemakken voorzien. Van hieruit gaan we de komende dagen de andere plekken verkennen.

Dag 2

Na het maken van een ontbijtje, roerei, toast en jam gaan we op weg naar Glasgow City. Het is een kleine 10 minuten rijden en ik merk dat ik al wat wen aan het ‘verkeerd’ rijden. Het is een typische druilerige dag. Dus met de paraplu lekker op pad en de stad verkennen. Heel veel leuke kleine game winkels, gadgets en zelfs een retro game arcade. Nu we in Schotland zijn, hebben ze hier ook Wetherspoons. Een pub maar dan anders waar je gewoon een lekkere maaltijd kunt eten. En zelfs nu ook via de app kunt bestellen.

Dag 3

Vandaag een dagje Edinburgh verkennen. Een klein uurtje rijden. We parkeren bij een willekeurige parkeerplaats dicht in het centrum. Het is een dure plek om te staan, 5 euro per uur. Maar dan zijn we wel direct naar Edinburgh Castle, de plek die je zeker moet bezichtigen, zegt men. We lopen in een uitzonderlijk weertje, zon en vooral ook een lekker stevig briesje naar de castle toe. Ik merk aan de dichtheid van mensen per vierkante meter, dat dit wel eens een hele erge toeristische plek gaat zijn. En… dat is niet zo mijn ding 🙂

En ja hoor, boven aangekomen staat er een lange rij. Bij de kassa. Schijnbaar is this the place to be.

Dag 3 vervolg

We maken wat leuke foto’s en besluiten dit te laten voor wat het is en lekker de stad te gaan verkennen. Old town en de royal mile zijn leuke gebieden om te lopen. Veel winkeltjes, imposante gebouwen en doorkijk steegjes. Sinds de schotten en ook de Engelse niet echt goed zijn in koffie maken, maar even een echt bakkie gedaan.

Angelo had nog een speciaal winkeltje op zijn lijstje staan, backtrack games. Een winkel, niet groter dan 5 bij 5. De inhoud daarintegen zou een hele gymzaal kunnen vullen. Van vloer tot plafond gevuld met spellen, platen, apparaten, consoles, kabels, films. En hier, jawel hoor, heeft Angelo een spel op zijn lijstje gevonden.

Dag 4

Even onthaasten in de natuur. We vertrekken richting het noordwesten, richting loch lomond, Het zonnetje komt ons tegenmoet en het is wederom een mooie start van de dag. We stoppen bij Balloch, een watertje, bos, mooie vergezichten, en Balloch castle.

Na een lekkere ochtendwandeling rijden we verder naar Luss. Recensies gelezen dat je hier heerlijke zelfgemaakte soep krijgt. En ja wat was die lekker. We gaan weer op pad, we wilden eigenlijk een rondje om het meer maken, maar op een of andere manier was de gps verbinding niet heel stabiel.

We weken dan ineens ook wel een stuk af van de route. Maar ach, we zien wel waar we uitkomen. Het landschap was echt fantastisch, water dat uit de rotsen en bergen naar beneden liep. Schapen die hun best deden op de hellingen te grazen. Een kabbelend riviertje die langs de weg meeliep. Op een parkeerplaats die ineens opdoemde, besloten we even te rusten. Het was een mooi plaatje.

Dag 5, hallo Glasgow

We gaan weer naar Glasgow, deze keer zonder paraplu opengeklapt. Het is droog en af en toe komt het zonnetje voorbij. We gaan de stad verkennen. Er is veel te zien en te beleven. Ook in het Schotland museum is het fijn vertoeven. In de buurt van George Square komen we weer een Wetherspoons tegen en eten we weer een lekker hapje in de avond. We gaan weer op weg richting onze b&b en onderweg stoppen we nog even voor een paar boodschapjes.

Dag 6

Lekker ontbijt met een eitje en een juice. Op weg naar Glasgow want daar is ook een musuem, het Kelvingrove art museum. Wederom een aanrader om te bezoeken. Met kunst, modern als historisch van vele delen van de wereld. Het was best weer wat aan het regenen en dan is een binnen activiteit erg fijn.

In de middag gaan we naar de Botanic Gardens. Het is deels overdekt, kassen waar vele verschillende planten groeien. Bij de Gardens is ook een theehuisje waar we thee en een lekker gebakje hebben gegeten.

Aan alle vakanties komt een eind, zo ook aan deze. Met veel indrukken, grote steden en schitterende natuur, heeft Schotland een mooie indruk op ons gemaakt.