Vakantie rondreis China

2010-08-12

Dag 1 – vertrek

Dag 2 – aankomst in Beijing – Jetleg in een miljoenenstad

Dag 2 – De verboden stad van de hemelse vrede

Dag 3 – we walked the great wall

Dag 4 – op weg naar Xi’an

Dag 5 – Aankomst in Xi’an

Dag  6 – het terracotta leger

Dag 1 – vertrek

Vroeg opgestaan om de laatste spullen in het koffer te doen. Mijn ouders stonden al vroeg voor de deur om ons te brengen naar het station. Nog even een kopje koffie gedronken en toen vertrokken. In sittard eerst nog even 2e klas gezeten en in Eindhoven naar de 1e klas gegaan, maar deze was bijna net zo druk. Achja het zit wel iets ruimer ϑ

Nog even overstappen in Utrecht voor de trein naar schiphol en dan kan het echt beginnen als we op schiphol aankomen!

Angelo zit nog even wat nieuws te lezen op z’n iPhone…

Op schiphol hebben we nog even de tijd en gaan we een lekker Italiaans broodje eten. Daarna nog een lekkere kop cappuccino en we kunnen we even tegenaan.

We lopen naar de desk van Lufthansa waar iemand ons van FOX vakanties ons al opvangt. We leveren onze bagage in en gaan douane

We gaan nu eerst met het vliegtuig naar Frankfurt toe om daar over te stappen in een ander toestel die ons naar Beijing zal brengen

Met een kwartier vertraging komen we aan in Frankfurt waar we ons nog moeten haasten om onze aansluiting halen. Nu beginnen we langzaam te zien wie er nog meer met fox mee naar China gaan en onwennig groeten we elkaar al een beetje.

We zitten eindelijk in het vliegtuig naar Beijing maar wat zien we nu… of eigenlijk wat zien we niet. Het vliegtuig heeft geen persoonlijke tv en ook de beenruimte is erg beperkt. Dit is duidelijk een andere klasse vliegtuig dat we destijds naar Japan hebben gehad. Dat is wel een minpunt, met als gevolg dat iedereen in het vliegtuig gaat rondlopen en het erg moeilijk is om iets te slapen.

En wat krijgen we te eten, rijst en stokjes en op wat voor tijden ϑ

Dag 2 – aankomst in Beijing – Jetleg in een miljoenenstad

We komen aan op het vliegveld van Beijing. Een grote koepel vormt een deel van dit vliegveld. We moeten eerst door de douane naar buiten, en grappig is dat er voor het hokje waar deze mensen inzitten je op smilies kunt drukken hoe je vind dat ze je helpen. Ach laten we eens op het lachende smiley klikken. Waarschijnlijk heeft ze het door en ze krijgt ineens een glimlach op haar gezicht en zegt iets tegen haar collega, iets in het chinees waar we natuurlijk niets van verstaan.

We gaan met de groep de koffers ophalen en komen dan onze reisleidsters Floor en Sharon tegen bij de aankomsthal. We kunnen onze koffers achterlaten en in een lekker verkoelde bus op weg gaan naar het hotel. Want het weer is al broeierig en best warm als je nog in een lange broek loopt.

Beijing wat betekent de Noordelijke hoofdstad. Onze eerste indruk onderweg met de bus naar het hotel is wel een beetje zoals we hadden voorgesteld. Het verkeer doet maar wat af en toe word er wel gekeken of het stoplicht op rood of groen staat maar we merken al snel dat het lopen over een zebrapad niet heilig is zoals in Nederland, want midden op het pad staat ineens een oud vrouwtje stop omdat de auto’s toch menen om al te gaan doorrijden.

Bij ons hotel aangekomen kunnen we al allemaal inchecken.

We gaan naar onze kamer toe en nog voordat we met de kaart naar binnen gaan horen we best wel een geluid uit de kamer komen. Is dat de airco vragen we ons beide af? Maar de deur gaan dan open en er komt een ware golf aan water naar ons toe gestroomd. Al snel zien we een ware waterval van water achter een muurdeur uit komen en we kijken verschrikt rond. Helaas weten we nog niet het chineese woord voor ‘help’ maar met een beetje wijzen en verschrikt kijken naar een kamermeisje snapt ze al snel dat er iets niet goed is. Of misschien kwam het door het water dat inmiddels als langs onze schoenen stroomt ϑ

Er komt snel een monteur aangerent (die liep toevallig al op de verdieping rond) en gaat snel de kraan dichtdraaien. We gaan beneden om het te melden en zien dat een van de andere groepsleden er ook al staan, want die had de kamer onder ons en daar stroomde het langs de muur naar beneden. Binnen nog geen 5 minuten hebben we al  een nieuwe kamer.

Om niet aan de jetlag toe te geven gaan we al meteen op pad.

Eerst gaan lunchen en als we uitstappen komen meteen al een aantal oude mannetjes naar ons toe met een enorme plaspot en bedelen er op los. De lunch is al eigenlijk middag eten en is een grote uitgebreide rijsttafel. In dit geval een draaiende tafel zo dat je lekker doordraait naar het gerecht wat je wilt hebben.

We vervolgen onze weg naar de Lama tempel. Er waren verschillende tempels waar je budah beelden te zien zijn. Aan het eind het grootste budah beeld gemaakt uit 1 stuk sandelhout en was maar liefst 26 meter hoog.

Ook hebben we het ritueel met het bidden met wierrook stokjes meegedaan. Buigen met 3 stokjes in je hand naar elke windrichting.

S’avonds een welkom diner in het hotel met jawel hoor met een draaiende tafel. Maar wel erg lekker en beter op smaak dan de chinees in Nederland.

Na het eten gaan we nog even naar buiten om een stukje verder op nog wat drinken te halen in een klein supermarktje. We hadden 3 flesjes fris voor nog geen 1,20 (12 Yuan) er goedkoop hier.

Dag 2 – De verboden stad van de hemelse vrede

De dag begon om half 8 met ontbijt in het hotel. Erg uitgebreid en genoeg keus in zowel chinees als europees eten.

Half 9 vertrokken we met de bus naar de verboden stad. Erg grappig is dat wij natuurlijk ook graag leuke foto’s maken van Chinezen., maar andersom kijken ze ons net zo vol verbazing aan en al snel worden we gevraagd om naast hun te staan voor een foto te maken.

De verboden stad is een wirwar van gangen en als we de vlag van de groepsleidster niet goed in de gaten houden raak je echt verdwaald. Het hoogtepunt van de verboden stad is dan toch wel het 4 sterren toilet. Misschien voor Chineese begrippen maar voor ons komt het gewoon overeen met een toilet bij een tankstation, met water dat automatisch gaat lopen als je je handen gaat wassen.

Het was echt een attractie, groepen met mensen komen af en aan, en het is een kleurrijk gezicht met al die parapluutjes tegen de zon.

Vervolgens gaan we richting het plein van de hemelse vrede waar ook een enorme foto van Mao Dong te zien is. Op het plein maken we een groepsfoto. Ontzettend veel verkopers met allerlei prullaria of boekjes komen ons steeds maar weer vertellen dat we dit toch echt wel moeten kopen. En weer veel mensen en kinderen die graag met je op de foto willen.

We gaan weer verder naar de Tempel van de hemel.  Waar we van de tempel van de hemel naar de tempel van de aarde lopen.

We gaan even rustig zitten bij een theehuisje en worden vervolgens met nog 2 andere uit de groep afgezet met het theater om een voorstelling van “The legend of kungfu” hebben bekeken. Een verhaal vol spektakel en martial arts over een jongetje, Chun Yi, die monnik gaat worden van alles op zijn pad tegenkomt. Uitgevoerd door Shao ling leerlingen.

Na de voorstellen pakken we de taxi terug naar het hotel en gaan met met judith en haar moeder nog wat eten in de stad, en deze keer eens geen rijst maar lekker spagetti!

Dag 3 – we walked the great wall

Vandaag begint de dat vroeg, om half 7 gaat de telefoon voor de wake-up-call.

Even goed ontbijten en dan op weg naar de grote chinese muur. Het is zondag ochtend maar het is op de weg al zo druk, het lijkt wel een doordeweekse dag.

Vandaag is het een uitzonderlijke dag, de lucht is namenlijk helder en een strak blauwe lucht siert de stad.

Ook als we aankomen bij de chinese muur (een deel hiervan) staan er al tientallen bussen die de toeristen uitlaten. We kopen nog snel even een petje in een van de kleine verkoopstalletjes, waar de een na de andere verkoper harder schreeuwt om aandacht om de spullen te verkopen.

30 yuan voor een petje, en dan vind onze reisleidster dat nog duur. Dat is ongeveer 3 euro. Achja… kan die mevrouw ook weer een week goed eten denken we dan maar.

Oke onze quest van de grote muur gaat beginnen, we gaan in de rij staan om de eerste trappen te gaan betreden. Gelukkig steken we een grote kop uit boven alle chinesen en laten ze ons ook wel voor. Maar het is hutje mutje de eerste trappen op lopen.

De eerste paar stukken van de muur zijn best wel zwaar. Soms zijn er hele hoge trappen bij waar zelf wij moeite mee hebben om ze op te komen, laat staan al die kleine chinezen en kinderen. Zo nu merk je pas wat voor een conditie je hebt (of niet)

En ja hoor het is weer raak, we worden weer gevraagd om op de foto te gaan. En zodra eentje dat wil met je staan ze ineens in de rij om ook met je op de foto te gaan. Je voelt je net een disneyfiguur in zo’n pretpark.

Uiteindelijk komen we bij een rustig stukje van de muur uit en lijkt het of we soms alleen lopen over de muur.

We hebben het gehaald, we hebben de muur belopen en zijn er best wel trots op.

….

We zijn ons even snel gaan opfrissen op onze hotelkamer en zijn toen met bijna de hele groep naar een van de beste restaurants gegaan om peking eend te gaan eten. Natuurlijk weer aan een ronde tafel met draaischijf. En het aparte is dat de peking eend pas aan het einde geserveerd wordt. In de tussentijd wordt de ronde draaischijf vol gezet met koude voorgerechten en allerlei anderdere warme gerechten. Deze keer is wel te proeven dat dit een beter restaurant is dan waar we tot nu toe gegeten hebben. En ja hoor… de peking eend komt binnen, niet meer gevlogen, maar door een bijna als chirurg uitziende kok met handschoenen en mondkapje op. Hij begint nu zorgvuldig de pekingeend te snijden in kleine stukjes en dit op een bordje netjes te plaatsen.

Peking eend eet je niet zomaar, er wordt gebruik gemaakt van pannekoekjes waar je de pekingeend inlegt met komkommerstukjes en uien en deze rol je dan behendig op met je stokjes. Nou hadden we niet al een fles wijn op dan zou dat wel makkelijk gegaan zijn, maar nu is het wel iets moeilijker.

We gaan met de bus naar het hotel waar een paar nog gaan natafelen in de lobby maar wij gaan lekker naar bedje toe.

Dag 4 – op weg naar Xi’an

De laatste nacht in het hotel gehad. Onze koffers weer gepakt, deze keer zonder vloeistoffen in het koffer. Aangezien we onze aanstaande nacht gaan doorbrengen in de trein en het niet toegestaan is om dit in het koffer mee te nemen.

Maar eerst begint de dag met een bezoek aan het zomerpaleis. Nog meer chinesen hadden dit idee en al snel staat de teller op 40000 bezoekers. Een mooi paleis aan het water met een gangpad die 8000 unieke tekeningen bevatten, naar de marmeren boot die niet kan drijven.

We vervolgen onze weg naar de lunch waar we eerst een bezoek brengen aan een parelkwekerij. En natuurlijk heb je ook de gelegenheid om mooie sieraden met deze echte parels te kopen. En aangezien ik bijna jarig ben… ϑ

We gaan verder….

Het avond eten is deze keer in een mongools restaurant. Het is een beetje erg druk en er wordt ook nog eens Mongoolse muziek gemaakt, al weet ik niet of jodelen echt mongools is.

Dan is het tijd om afscheid te gaan nemen van Sharon als we op weg zijn naar het station om de nachttrein te nemen naar Xi’an. We hebben een coupe waar we boven slapen van de stapelbedden en onder ons 2 chinesen. Een paar andere van de groep slapen in een andere wagon en daar gaan we nog even heen om gezellig een glaasje wijn te drinken en even nog bij te kletsen.

Nu lig ik boven op het bed dit verslag te schijven en komt er af en toe een trein langs. De trein gaat met een gelijkmatig ritme de nacht in en we zijn benieuwd waar we in de ochtend uitkomen…

Dag 5 – Aankomst in Xi’an

In de vroege ochtend worden we wakker in de nacht trein. We zijn heel benieuwd waar we op deze nieuwe dag zijn en kleden ons aan. Af en toe rijd de trein door een tunnel en is het even weer donker. De 2 chinezen onder ons worden ook wakker en er komt weer leven in de trein. Na ons aangekleed en gewassen te hebben zien we een ander landschap aan ons voorbij gaan. Veel bergen en bebossing en ook veel land dat bewerkt wordt door boeren. Hier en daar is een graf te zien midden tussen het landschap. Nog een uurtje en dan arriveren we op het station van Xi’an.

Het lijkt wel alsof iedereen met de trein wilt gaan als we het station uitlopen. Een ware mierennest en iedereen die in de rij staat om naar binnen te gaan met koffers en tassen. Niet zo verbaasd van de drukte aangezien in deze stad 8 miljoen mensen leven. Na een half uur in de bus komen we aan in het hotel rond 10 uur waar we nog kunnen ontbijten.

Na even kort opgefrist te hebben op onze hotelkamer gaat de excursie naar de Han tombe beginnen.

Dit zijn opgravingen vol met voorwerpen die meegegeven zijn aan de overledenen. Dit waren veelal officieren. Hoe langer het graf hoe hoger de rang. Enkele zijn nog niet geopend.

In vele graven zijn poppen te zien zonder armen, deze zijn vergaan aangezien deze van hout waren. Ook de kleding die deze poppen aanhadden.

Door over een glazen vloer te lopen kan je heel goed te graven zien en voor mij ziet dit er indrukwekkend uit.

We gaan verder met de bus terug naar het centrum, naar de stadsmuur. Door de sluimerbewolking en smog is het goed ui te houden. We zoeken een Chinese fiets uit, waar in ieder geval de remmen het nog enigszins van doen en gaan onze tocht van ruim 7 kilometer over de brede stadsmuur beginnen. Het is een erg grappig gezicht om het de hele groep zo te fietsen en zelfs de chinezen maken foto’s van ons als er er aan komen gedenderd.

Van al dat fietsen krijg je honger en we gaan op weg naar ons diner. We gaan naar een restaurant waar je zelf je eten kan koken in een pot met water die voor je op tafel staat. Je kunt ook zelf een sausje maken met allerlei ingrediënten die op een andere tafel staan. Aan het eind een gebalanceerd eitje.

Dag  6 – het terracotta leger

Om 8 uur vertrekken we met de bus naar het terracotta leger. Ruim 8000 soldaten beelden die tussen de 1,70 mtr en 1,90 groot zijn. Elke soldaat is uniek. Deze plek is gevonden door een boer die op die plek een waterput wilde maken en plotseling stoot op enkele beelden.

De tombe zelf is nog niet geopend geweest. Het terracotta leger diende als verdediging van deze tombe en staat ruim 1.5 km hier vandaan en kijken richting het oosten.

We gaan verder naar een moslimwijk waar we eerst een voetmassage gaan krijgen bij Caiji. In een woord: geweldig. Lekker relaxed en we krijgen zelfs een nek en rugmassage erbij. En voor de yin-yang krijg de man een vrouwelijke voetmasseur en de vrouw een mannelijke voetmasseur.

Na deze massage moeten we even bijkomen, het gevoel dat je op wolken loopt ϑ

We zijn nu nog in de moslimwijk en gaan even rondlopen door de kleine winkelstraatjes waar iedereen probeert je iets te verkopen. En afdingen moet! Ik heb mijn ogen laten vallen op Chinese kerstballetjes.

We eindigen de dag met een dumpling diner show. Eerst mogen we proeven van 18 verschillende dumplings en andere gerechten en aansluitend een chinese voorstelling met dans en muziek.

We gaan terug naar het hotel om onze koffers in te pakken. We moeten vroeg op om ons vliegtuig naar Hangzou te halen en de wekker zal om 5.15 afgaan.

Dag 7 – wake up, Hangzou is calling

Vroeg eruit, de wekker gaat om 5.15. we pakken snel onze spullen en gaan nog even ontbijten. We gaan op weg naar het vliegveld waar we in ongeveer 2 uur van Xi’an naar Hangzou vliegen. Verassend veel beenruimte in het vliegtuig.

Als we bijna gaan landen is al het verschil in omgeving te zien. Vele akkers waar rijst en waar stuiken voor de zijderups verbouwd worden. En de boeren hiervan wonen in disney-achtige huizen van zeker 3 verdiepingen en een zilveren torenspits voor de bliksem af te leiden.

We rijden met de bus richting het westmeer in Hangzou en stappen hier uit. Het westmeer is geheel met de hand aangelegd. We maken hier een boottocht over het meer en zien de plek die staat op de achterkant kan de 1 yuan biljet.

We gaan even naar het hotel toe omdat we nu pas kunnen inchecken en we gaan vervolgens weer terug naar de stad om een nog in werking zijnde medicijnwinkel te bezoeken. Heel mooi gebouw gemaakt van hout en vele houtbewerkingen.

We slenteren lekker door de winkelstraat maar het is toch met 37 graden best wel warm. We komen een paraplu winkel tegen en kopen 2 paraplu’s. In een andere souveniershop horen we zelfs k3 muziek!

We lopen weer richting westmeer waar we eens wat anders gaan eten, pizza! En met een heerlijk toetje als afsluiter.

Met de taxi terug naar het hotel, het kost echt niks. Een ritje van bijna 6 km door de stad en de teller staat net op 2 euro!

Dag 8 – theeeeeeeeeeee

Vandaag staat de dag in het teken van thee. We gaan met de bus op weg en komen al snel in de bergen terecht waar je overal thee struiken op de hellingen ziet staan.  Thee dat voor het eerst ontdekt is in China en waar de groene thee vandaan komt. De beste thee wordt geplukt in het vroege voorjaar. En eigenlijk is de thee in zakjes die wij in Nederland hebben de resten en afval van de theeblaadjes van China. En dus van slechte kwaliteit. Thee wordt hier dan ook nauwelijks met suiker gedronken en door de smaak ook niet nodig. We stoppen bij een theeplantage waar we uitleg krijgen over de groene thee. Na het plukken wordt de thee eerst nog 4 uur gewokt in een grote wok voordag het echt gebruiksklaar is.

We krijgen een heerlijk kopje thee te proeven en als het kopje eerst halfvol of minder ingeschenkt wordt dan betekent het dat je welkom bent en met 3 keer met de wijs- en middelvinger op de tafel kloppen betekent met de rechterhand “dank je wel” en met de linkerhand “ik hou van je”.

We hebben een busje thee gekocht van de april oogst, de een na beste thee van het jaar.

We vervolgen onze weg naar Wuzhen, het waterdorp waar we ook gaan overnachten.

Dag 8 (vervolg) – water, bootjes, veel chinezen

Voordat we in wuzhen aankomen gaan we nog even lunchen bij een restaurantje met de draaitafel, maar het eten hier viel een beetje tegen.

We komen aan in Wuzhen (wu = donker/kraai), zhen=dorp)

Dit waterdorp is nog niet zo lang opnieuw aangeleg met allerlei kanalen en mensen die hier nog gewoon wonen en je een blik naar binnen kunt werpen. Wuzhen telt maar 6000 inwoners maar door de vele toeristen (voornamelijk chinezen) is hier niet veel van te merken.

Bij het binnenkomen kan je over een brug lopen waar je kan kiezen om links(=promotie) of rechts(=geld) over de brug kan lopen. We bekijken een beddenmuseum waar we de geschiedenis van het Chinese bed te zien krijgen.

We gaan met een bootje naar het hotel toe en krijgen een ware honeymoonsuite ϑ

In de avond gaan we in het waterdorp eten en maken een prachtige boottocht over het water tussen mooi verlichte huisjes.

Nog een laatste drankje gedronken in een cafeetje langs het water met een paar mensen uit de groep en dan heerlijk slapen met het geluid van krekels op de achtergrond.

  Dag 9 – op weg naar Suzhen