tvkijken

 

Daar zit je dan, lekker tv te kijken of weer een volgende serie. Sinds een paar maanden ben ik drastisch minder tv gaan kijken. En met tv kijken bedoel ik de talloze inhoudsloze programma’s, de actualiteiten shows. Hoewel ik er al niet naar keek, programma’s zoals Utopia(?), GTST, shownieuws en alle look-a-likes, alle emo-amusements shows en ga zo maar door, kunnen veel programma’s me niet meer bekoren. Nee zelfs alle programma’s van Discovery niet meer. De enkele die er wel nog zijn bekijk ik dan wel. Oja, reclame is bij mij ook meteen geluid uit of andere zender.

Mijn tijd die ik spaar door minder tot geen tv of naar onnodige non-informatie kijken, besteed ik heerlijk aan onderwerpen die mij interesseren. Hiervoor moet ik dan wel even wat moeite voor doen door informatie op te  zoeken op internet. Of natuurlijk meer tijd voor mijn vele hobbies 🙂

En met dat minder tv kijken stuit je ook wel eens op nieuwe leuke weetjes over tv kijken. Zo kwam ik laatst een artikel tegen over alpha en beta waves. En dan in combinatie met tv / series kijken. Even in het kort: wat zijn alpha en beta waves?

Alpha waves (Alfagolven) zijn hersengolven met een frequentie van tussen de 7,5 en de 12,5 Hertz. Ze ontstaan door synchrone, samenhangende elektrische activiteit in de thalamus.

thalamus

De thalamus is een belangrijk schakelstation voor allerlei informatie van zintuigen op weg naar de hersenschors, maar vormt ook een onderdeel van circuits in de hersenen die betrokken zijn bij de sturing van beweging en emoties. Een belangrijke kern in de thalamus is bijvoorbeeld het corpus geniculatum laterale, dat een cruciale rol speelt bij het overbrengen van informatie van de ogen naar de hersenen.

 

Beta waves (Bètagolven) zijn hersengolven met een frequentie van tussen de 12,5 en 30 hertz. Bètagolven zijn het voornaamst wanneer iemand wakker en bij bewustzijn is.

Bètagolven zijn ontdekt door Hans Berger, tevens de uitvinder van het elektro-encefalogram (EEG), waarmee de hersengolven bij mensen kunnen worden geregistreerd.

In het artikel ging het over de staat waarin de hersenen van een mens raken bij het kijken van tv. Daarbij moeten we even terug in de tijd en wel naar 1969. In een experiment uitgevoerd door Herbert Krugman, monitoorde hij een persoon en kwam erachter dat de hersengolven van deze persoon binnen een minuut omschakelde van beta naar alfagolven. Wanneer de persoon vervolgens stopte met kijken en een magazine of boek ging lezen ze weer omschakelde naar beta golven.

 

Herbert E. Krugman wrote “Why Three Exposures may be enough” while he was employed at General Electric.[7] His theory has been adopted and widely use in the advertising arena. According to Krugman, there are only three levels of exposure in psychological, not media, terms: Curiosity, recognition and decision.

 

 

Een ding wat hieruit blijkt is dat het merendeel van de hersenen, de delen verantwoordelijk voor logisch denken, uitgeschakeld worden tijdens het tv kijken. Maar een experient op een persoon is natuurlijk niet genoeg om er van uit te gaan dat dit voor iedereen geldt. Maar uit verdere onderzoeken gedaan na deze van Krugman is herhaaldelijk gebleken dat er alfa hersengolven in de lage Hz worden geproduceerd bij het tv kijken.

In het reclame wereldje op tv, en ook bij vele programma’s is dit natuurlijk bekend en ze maken dan ook gretig hier gebruik van. Een passievere hersenactiviteit van de tv kijken is makkelijk te bereiken hierdoor. Doordat de hersenen al in een onvankelijke staat zijn, klaar om alle info te ontvangen binnen de paar minuten nadat de tv is aangezet. Wat ze alleen nog maar hoeven te doen is hun merk voorbij te laten komen en het te laten accocieeren met iets positiefs.

 

 

Verder lees ik dat door in je flow te komen je in alfa waves zit. En door je hier bewust van te maken en zo over te kunnen schakelen naar beta waves kan je sneller denken, je krijgt meer energie en kunt je focussen op een doel. En veel energie hebben en krijgen ben ik helemaal voor. Vandaar dat ik me graag in deze zone vertoef.

Voor het slapen gaan, gaat je brein over naar Theta golven. Je zit dan tussen waken en slapen in, en maakt je zeer ontvankelijk voor creatieve ideeen, herinneren van dromen en herinneringen.

Zo las ik ook dat de theta staat ook de ideale staat is voor super-leren het herprogrammeren van je brein.

 

Als toetje: Gamma golven

Maar er is nog een brainwave waar het goed in vertoeven is, en dat zijn Gamma golven. Geleerde geven aan dat dit de optimale frequentie is waarin het brein kan verblijven. Gamma golven worden veelal gerelateerd aan toenemende levels van compassie, gevoel en gevoel van geluk en optimaal brein gebruik.

Kortom, genoeg stof tot nadenken en je brein eens lekker te verwennen met wat golven!