Stamboom onderzoek

Stambook onderzoek, hoe het begon

Je kent het wel, het gevoel van toch willen weten waar je voorouders vandaan komen, wat ze voor beroep hebben gehad en wie weet een oude foto vinden. Je hoort verhalen van ouders en familie en beetje bij beetje ga je de puzzels leggen. Al een tijdje ben ik bezig met het onderzoeken van mijn eigen stamboom. En het is ook niet iets wat je zo maar even klaar is op een herfstachtige zaterdag. Hoewel dat wel de heerlijkste dagen zijn om even terug in de tijd te gaan.

Maarja hoe begin je zul je denken? Allereerst is het belangrijk om een goed programma te hebben waar je alle gegevens in kunt opslaan. Ik gebruik hiervoor Aldfaer. Het is een gratis programma dat genoeg functies heeft om alle informatie van voorouders er in te verwerken. Je kunt hiermee ook een GEDCOM export maken wat weer gebruikt wordt om de stamboom te publiceren op een website (of andere stamboom websites zoals myheritage). Er zijn ook programma’s die niet gratis zijn of waar je online alles bij kunt houden.

stamboom-onderzoek-2-kim-houben

Het archief in duiken

Toen ik begon met stamboom onderzoek, zo’n 10 jaar geleden in 2007 was nog niet veel online te vinden. Wat er was, was lastig te controleren of het ook daadwerkelijk bij mijn eigen stamboom hoorde. Toen heb ik nog wel eens een bezoekje gebracht aan een archief, bijvoorbeeld in Maastricht.

Zoveel materiaal en geen idee waar te beginnen toendertijd. Gelukkig waren er mensen aanwezig, die ook zelf bezig waren met stamboom onderzoek, die me op weg hielpen. Tegenwoordig worden steeds meer oude papieren archieven digitaal beschikbaar gesteld en kan je online al een goede start maken in je zoekactie.

Websites om te zoeken

Een aantal handige site voor stamboom onderzoek die ik heb gebruikt (o.a gericht op Limburg)

 

Daarnaast heeft meestal elke grotere gemeente een eigen digitale archief die te raadplegen is. Of je kunt de stukken inzien of het archiefnummer staat erbij en je bezoekje aan het archief kunt brengen.

Het is echt een reis in de tijd terug naar het verleden. En een zoektocht die best wel verslavend is. Zeker als ik een aanknopingspunt vind die 100% matched. Ik ontdekt wat voor beroepen ze hadden. Waar ze hebben gewoond. Het graven in het verleden om foto’s te vinden van hen, van hun omgeving. Hoe het weer was in die tijd, wat er in het lokale krantje stond. Ik ben al aardig terug in de tijd kunnen gaan tot voorouders van begin 1700.

Dus ik zou zeggen, als het een heerlijke stormachtige herfstdag is, wie weet is het een moment om zelf eens te graven in je eigen verleden.