pronkboon_kim-houben

De pronkbonen doen het goed, zo goed dat ik ze toch wel al naar buiten doe. Het weer is redelijk goed met temperaturen rond de 15 graden in de zon. Even zien of ze het aangenaam vinden.

De pronkbonen zijn na een kleine 15 dagen uitgegroeid en klaar voor hun volgende reis naar buiten. Terwijl ze binnen aan het ontkiemen waren ben ik op zoek gegaan naar bamboo stokken, de bonenstaken, om ze te ondersteunen. Ik ga ze in de gekruiste methode plaatsen. Dus twee rijen en de palen boven naar elkaar leiden en kruisen met een staak dwars aan het uiteinde vast.

 

Het kan zijn dat ik best vroeg ben met de bonen te planten, ik kan altijd nog bij zaaien mocht ik zien dat de bonen buiten de komende weken niet overleven. Maar ze zien er sterk uit, we zullen zien.

 

Over de pronkbonen

De pronkboon werd in de 17e eeuw van Noord-Amerika naar Europa gebracht omdat men de struiken mooi vonden in plaats van de voedingswaarde van de boon zelf. Het klimaat bepaalt of een boon een winter kan overleven. Met het Nederlandse klimaat en vorst zal dat niet het geval zijn en je kunt ze dan ook het beste in het vroege voorjaar binnen of in een kast laten kiemen. De grond moet vochtig zijn en het liefst blijven voor de wortels. Om de bloemen te laten bloeien is een sproei beurt met water of een regenbui nodig.

Zorg dat onkruid om de bonen heen geen kans krijgt en geef ze voldoende water zodat de grond niet uitdroogt. De bonenstaken zijn in mijn geval 2.40 meter maar met ongeveer 20 centimeter in de grond is er een klimhoogte van 2.20 meter. Genoeg om voldoende bonen te laten groeien.

 

pronkboon_Art-Kim-Houben

De pronkboon

 

Planten in de moestuin

 

Na het arriveren van mijn bonenstaken, helaas heb ik geen 2e handse gevonden, ben ik de bonen in de tuin gaan zetten. Op een breed stukje grond waarbij 2 rijen langs elkaar kunnen. De bonenstaken heb ik aan de bovenkant vastgemaakt met touw. En de dwarslat over alle bonenstaken vervolgens ook vastgezet. Noël, mijn lieve Sphynx kat, kwam even inspecteren wat ik allemaal aan het doen was.

Ziezo, gelukt! De bonen zitten in de grond. De bonenstaken goed bevestigd. Nu hopen dat ze gaan groeien en ik jullie binnenkort weer een update kan geven over de bonen.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie