westworld-01-kim-houben

De nieuwe serie die je moet zien!

Eigenlijk al de helft van deze nieuwe serie gekeken op oudjaarsdag. En zo spannend dat ik de eerste episode op nieuwjaarsdag heb afgekeken. Over welke nieuwe serie heb ik het dan zou je wellicht denken. Ik heb het over: Westworld.

 

A Western-themed futuristic theme park, populated with artificial intelligence, allows high-paying guests to live out their fantasies with no consequences or retaliation from the android hosts, until now.

 

 

Een korte trailer, maar een spannende eerste episode van 10 afleveringen. Het zet je aan het denken. Ik zal natuurlijk proberen geen spoilers te geven over de serie, maar wel wat verder ingaan op het idee achter de serie. Een ‘pretpark’ gemaakt en gecreëerd door de mens, maar geen attracties zoals wij die kennen maar een soort van second life, gevuld met artificial intelligentie. Nog niks vreemds aan, als we een game spelen op de xbox op playstation dan zitten we ook al redelijk op dat niveau toch? Een omgeving waar je zelf kunt bepalen of je een saloon inloopt en een whiskey vraagt of  de schurk die je tegenkomt neerschiet in een duel. Voeg daar de aankomende Virtual Reality bril aan toe en dit zou zomaar realistisch kunnen worden.

Realistisch in de zin van het idee achter de serie Westworld. Want gebeurt dit niet al in de wereld? Als je al het geld hebt van de wereld, wat voor vermaak heb je dan nog nodig?

Het voordeel van artificial intelligence is dat je ze een karakter kunt geven die past in het verhaal, die niet afwijkt, die er in een volgend verhaal weer is, die je kunt sturen, die… niet doodgaat. En tel daarbij op dat je zelf als mens alles kunt doen in deze wereld en het verhaal kunt sturen. Maar wat als ineens deze artificial intelligentie je verhaal gaat overnemen? Een soort van ‘menselijk’ bewustzijn gaat krijgen en doorheeft dat het in een gecreëerde wereld zit. Wat dan?

Ik ben trouwens heel benieuwd naar een volgende season. Er zijn geruchten dat die wel gemaakt gaat worden. Want met wat de eerste season al heeft laten zien ben ik heel nieuwsgierig hoe het verder gaat. In de tussentijd blijft ik wel nadenken en filosoferen over de gedachte achter deze serie. 

Wat hoe herken je straks nog een AI als we ze zo uit laten zien als jou en ik? Maar vooral wie grijpt in als ze zichzelf vaan verbeteren en eigen regels gaan toekennen. Ik denk even terug aan de Terminator films met skynet. 

In ieder geval een aanrader voor diegene die de serie nog niet heeft gekeken. Ben heel benieuwd naar jullie gedachtes hierover.