Kruidenwandeling
Samen met een groep ben ik gaan wandelen op de Schwienswei, een beschermd natuurgebied in Sittard-Geleen, het gebied waar de Roode Beek, de Molenbeek en de Geleenbeek stromen. Yvonne Spierts heeft een rondleiding gegeven en veel informatie gedeeld over de aanwezige eetbare wilde planten en kruiden.
Het zonnetje deed zijn best toen we op de parkeerplaats stonden te wachten dat de groep compleet was. Voor mij was dit een eerste kruidenwandeling. Ik weet wel een heel klein beetje van wilde kruiden en planten. Je weet wel, je koopt een boek en gaat dan zoeken naar wat je tegenkomt. Maar nu wilde ik het eens toepassen en ook mij laten informeren door iemand die hier veel meer kennis van heeft. En wat je allemaal tegenkomt! We hadden nog geen 10 meter gelopen.
Ik ben begonnen mij te interesseren in wilde planten en kruiden zo’n 2 jaar geleden. Ik heb daarbij het boek “Eetbare wilde planten“* gekocht. 200 soorten herkennen en gebruiken in een overzichtelijk boek uitgelegd. Met plaatjes, bladstructuur, inhoudsstoffen, toepassing in keuken en geneeskrachtige werkingen. Bij het maken van een ommetje of een wandeling door het bos zat ik dan te turen wat ik tegenkwam en zocht het op.
De kruidenwandeling was een mooie toevoeging, ik heb weer veel bijgeleerd. Nog altijd wel lastig om de planten goed te herkennen. En ook nog om de stap te nemen hier iets mee te doen. Dit is gewoon niet meer eigen bij de mens. We zijn de laatste paar generaties vervreemd van de natuur. Je krijgt het niet meer echt mee van je ouders en vroeger op school werd er ook niet echt les over gegeven. Resultaat, ik voelde me vervreemd van de natuur om mij heen en met zoveel goede wilde planten om mij heen die iets kunnen betekenen voor mijn gezondheid en die van anderen, was het hoogste tijd om die kennis op te doen.
Onderweg gevonden
Als je weet waar je naar moet kijken dan zie je ineens overal om je heen wilde eetbare planten en kruiden. En dat op een paar meter het veld ingelopen. Door het maken van een foto en daarbij te schrijven wat het is, helpt het me om daarna rustig in mijn eetbare wilde planten boekje op te zoeken wat de verdere toepassing is.
Kleefkruid
Kleefkruid vrij goed te herkennen, het blijft namelijk ook aan je kleren plakken. Dus letterlijk kleven. Verder kan je bladeren en scheuten gebruiken om te ontsappen. Rauw in een juicer of in water stoven en het sap filteren. Ook de bloemen en zaden zijn te gebruiken. Van september tot oktober kan je namelijk koffie brouwen van de zaden. Oogst en droog ze. Rooster de zaden dan in een over of pan en je kunt er dan koffie van brouwen. Het is een volksmedicijn als urinedrijvend, bij nierstenen en zweren. De plant zou het lymfestroom stimuleren en bloedreinigend werken tegen kanker.
Andere boeken over wilde planten en raadgevers
*dit bericht maakt gebruik van affiliate links. Dit kost je niets extra door hier op te klikken, maar het geeft mij een vergoeding bij verkoop om zo deze website te kunnen onderhouden. Dank je!