Het is 2021, een vreemde start van een jaar. Maar ook een jaar waar ik weer een stapje verder ga met mijn eigen moestuin. Welke stukjes grond ga ik gebruiken en welke groente en fruit ga ik waar zaaien. Een heel plan om uit te zoeken en ik neem jullie graag mee.

In mijn reis naar meer zelfvoorzienend zijn wil ik ook graag wat meer uit de tuin halen. Helaas heb ik nog geen mogelijkheid om een volkstuintje of een eigen stuk bosgrond te bezitten, voor nu ga ik elk mogelijk plekje in onze eigen tuin gebruiken. Het is een heel plan, niet alleen een zaai kalender maken, maar ook de tuin voorbereiden op al het lekkers dat ik straks kan oogsten. Waar kan ik wat zetten, hoeveel zon is er op welke plek van de tuin, verhoogde bakken maken, zaaien in potten en ga zo maar door.

 

zaai kalender 2021

zaai kalender 2021

 

Na een voorselectie te hebben gemaakt welke groente / fruit / specerijen in graag in de tuin zou willen hebben, ben ik deze maand begonnen met de zaaikalender te maken. Zoals je hierboven kunt zien is het in Maart en April erg druk met zaaien. Een deel zal ik binnen zaaien, op een zaaibed. Afhankelijk hoe het met de vorst is in april kan eventueel wel al wat naar buiten, maar wil het rekken tot mei.

 

pronkbonen aan het ontkiemen

pronkbonen aan het ontkiemen

Op dit moment staan de pronkbonen al te ontkiemen, met de afgelopen zonnige winterdagen hebben ze al een flinke spurt gemaakt. Ze moeten toch nog wel even binnenblijven.

Verder zal zover het weer het toe gaat laten deze maand het voorbereiden in de tuin doorgaan. Het klaarmaken van de plekken waar de groente geplant gaat worden.

Mijn lijstje heeft nog aardig wat punten om te doen:

  • Compostbak vullen
  • Nieuwe regenton voor opvangen water voor de droge dagen
  • Verhoogde bakken maken
  • Lange stokken nodig voor de bonen
  • Stro voor als straks de aardbeien in de grond gaan.
  • en natuurlijk mijn zaaikalender bijhouden

 

Op dit moment ben ik ook aan het proberen om zaadjes van een mandarijn en citroen te doen laten ontkiemen. Of dat gaat lukken is de vraag, hier zal ik zeker verslag van doen als het zover is. Mocht dit niet lukken, en daarbij zal ik zeker geen vruchten verwachten dit jaar van deze planten, zal ik een appelboompje en nog een ander fruitboompje kopen. Altijd lekker om dan een appelgebak te maken! Bramen en frambozen struikjes staan al in de tuin, die geven elk jaar al een lekkere portie fruit. Naast alle groente is wat fruit uit de tuin ook erg lekker.

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] jaar ga ik ook een stapje verder met een eigen moestuin en is voor mij het leertraject en het ontdekken hoe het moet en zelf doen voor mij ook een […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie