• foss-open-source-software-alternatieven-2022-03

FOSS: Open Source software in 2022

Stel je eens voor, geen maandelijkse abonnementen meer voor je software of andere digitale tools die je gebruikt. In een wereld waar het nu vanzelfsprekend is geworden dat je een abonnement neemt voor het gebruik van een software programma. Of nog gekker, dat software en digitale tools gratis zijn en onderhouden worden door een vrijwillige community van gepassioneerde mensen.

Betalen voor software? Ja het is eigenlijk niet voor te stellen dat je software gratis kunt gebruiken. Is dat het geval dan ben je vaak zelf het product en is de data belangrijker dan de kosten voor het product. Maar met al die abonnementen kunnen de kosten dan best oplopen, niet alleen voor een grote organisatie met honderden medewerkers, ook voor een klein bedrijfje of eenmanszaak.

En dan om te bedenken dat je een hoop geld kunt besparen. Er zijn genoeg gratis alternatieven te vinden maar we zijn gewend geraakt aan het gemak van meegaan met de grote bedrijven en maar te blijven betalen. Soms is het een kwestie van doen, overgaan naar andere software die de FOSS wereld je kan bieden.

FOSS, Free and Open Source Software is niet nieuw. Al sinds er digitale tools en software gemaakt worden zijn er mensen die graag werken aan goede software programma’s die simpelweg gratis zijn. Waar je de code kunt bekijken en zo weet wat er met het programma gebeurt.

Goed om te weten hoe het dus ook met de privacy van een tool staat. En waar je een kopie van mag maken om zelf je eigen software van te maken of waar je je functionaliteit aan kunt toevoegen.

Velen gebruiken digitale programma’s en software op het werk en in de privé omgeving. Software op je computer, apps op je telefoon of online applicaties. Betaalde of gratis programma’s. Proprietary (particulier eigendom of eigendom van een particulier of een bedrijf onder een handelsmerk of octrooi), vrij in gebruik of open-source.

Zou het geen uitdaging zijn om alle huidige programma’s die je gebruikt, waarvoor je betaald of niet weet hoe er met je privacy omgegaan wordt, om te zetten naar open source programma’s? Is dat eigenlijk wel mogelijk en wat zou dat betekenen in je werkomgeving?

foss-open-source-software-alternatieven-2022

Ontmoet Joanna Doe, de grafisch designer

Laten we eens uitgaan van een grafisch designer die in haar dagelijks werk grafisch designs maakt. Voor het gemak noemen we haar Joanna Doe. Joanna Doe is al 20 jaar een grafisch designer, kent de programma’s als haar binnenzak. Zou het overstappen naar een nieuw te leren programma ook de moeite waard zijn als daarmee haar abonnementskosten drastisch zouden afnemen?

Zijn haar tools wel te vervangen voor (gratis) open source alternatieven?

Om aan een design te beginnen heeft deze Joanna Doe designer Photoshop nodig en om een wireframe te maken gebruikt zij Adobe XD. Graag wilt ze ook nog communiceren met de klant. Ze doet dat via Slack of af en toe videobellen via Teams. Ook wil ze er ook nog een presentatie van maken en wat documentatie schrijven voor vervolgprojecten en hier gebruikt ze meestal dan Pages en Keynote voor.

Ze werkt dus op een Apple computer. Zou zij daar ook van af kunnen stappen en daar even een dual boot Linux opzetten? Of als ze een durfal is kan ze Ubuntu op de iMac installeren. Overigens kan je ook windows op een Linux omgeving draaien, het is natuurlijk de vraag of je dat dan wilt.

Even terug naar Joanna Doe, samenvattend werkt ze dagelijks met veel van de volgende programma’s:

  • Adobe Photoshop
  • Adobe XD
  • Pages en Onenote
  • Slack
  • Zoom
  • Dropbox
  • Wetransfer

De alternatieve werkdag

Oké, hoe ziet zo’n alternatieve werkdag er dan uit voor haar? Na een lekkere espresso gaat ze vol goede moed aan het werk. Ze ontvangt de projectomschrijving van de klant aangeleverd in de mail. Een Word document. Gelukkig is er een goed alternatief op Microsoft Word, namelijk LibreOffice of OpenOffice. Mooi!

Ze kan de opdrachtomschrijving zonder problemen bekijken en aan de slag gaan met het design. Gaandeweg de dag heeft ze nog wat vragen aan de klant en wilt ze graag wat voortgang laten zien. Ze heeft geen Zoom account en ook een Office365 account heeft ze niet. Een zoom of Teams call zit er in deze alternatieve dag dus niet in. Ze gebruikt Jitsi. Om het te gebruiken maakt ze een unieke vergadercode aan en stuurt dit naar de klant. Ze neemt samen met de klant de opdrachtomschrijving door en deelt haar scherm om de concepten te tonen aan de klant.

De klant is al helemaal te spreken over het moodboards en wilt graag de opdracht verder laten uitvoeren. Joanna gaat aan de slag met het design. In plaats van Photoshop, opent ze GIMP. GIMP is een gratis programma voor onder meer het retoucheren van foto’s, beeldcompositie en beeldbewerking. Het komt in wezen het dichtst in de buurt van Photoshop, maar dan gratis. Ze had ook nog kunnen kiezen voor Krita.

Feedback van de klant

De klant stuurt wat sfeerbeelden via Wetransfer. Deze verwerkt ze in de designs en wil deze voorbeelden terugsturen. Dat kan natuurlijk ook met Wetransfer, maar er zijn ook alternatieven zoals Send of Jirafeau.

Als visual designer maakt ze ook wireframes om de User Interface en de User Experience te verduidelijken. Dit kan in Penpot, een open source design en prototype omgeving waar deze wireframes in gemaakt kunnen worden. Het is te vergelijken met Adobe XD. Het is een online tool, dus dit kan niet heel handig zijn als je even geen internet hebt. Maar er zijn nog andere alternatieven, zo heb je Akira dat een native Linux programma is of Lunacy dat een mooi gratis alternatief is.

De klant is zeer tevreden met het resultaat van het design en heeft niet gemerkt dat Joanna alternatieve software heeft gebruikt. Hierdoor heeft ze weinig tot geen kosten gehad aan het aanschaffen van de software of maandelijkse abonnementen en kan ze de klant een mooie prijs geven voor het geleverde werk. Dat staat weer mooi in haar portfolio.

Digitale tools overload

foss-open-source-software-alternatieven-2022-02

We kunnen in deze technocratische wereld bijna niet meer zonder de digitale tool en het beeldscherm is onze vriend geworden. Digitale tools helpen je verder, maar bedenk, goeie koffie of een smakelijke kop thee en je klant face-to-face ontmoeten en overleggen werken ook prima.

Soms zijn veel digitale tools niet nodig en heb je de beste gesprekken en brainstorm meetings persoonlijk. Tekenfilms zijn vroeger ook zonder computer gemaakt. Men nam de tijd, het ging soms wat minder snel, maar daar kwam ook mooi resultaat uit!

Overzicht van FOSS alternatieve software en programma’s

Jitsi Meet

Jitsi is een verzameling open-source projecten waarmee u eenvoudig veilige videoconferentie-oplossingen kunt bouwen en implementeren. Het hart van Jitsi wordt gevormd door Jitsi Videobridge en Jitsi Meet, waarmee u conferenties kunt houden op het internet, terwijl andere projecten in de community andere functies mogelijk maken, zoals audio, dial-in, opname en simulcasting.

LibreOffice (open-source)

LibreOffice is een FOSS, een gratis en open-source kantoorpakket dat compatibel is met andere grote kantoorpakketten, en beschikbaar is op alle besturingssystemen. Het is een onafhankelijk ontwikkelde versie van de OpenOffice.org suite.

GIMP (open-source)

GIMP is een vrij verspreid programma voor taken als het retoucheren van foto’s, beeldcompositie en het maken van afbeeldingen. Het kan worden gebruikt als een eenvoudig tekenprogramma, een programma voor het retoucheren van foto’s, een online batchverwerking voor afbeeldingen, een converter voor afbeeldingsformaten en nog veel meer.

Krita (open-source)

Krita is een professioneel Free and open source (FOSS) tekenprogramma. Het is gemaakt door kunstenaars die een betaalbare teken gereedschap willen voor iedereen die concept art, illustraties, strips, etc maakt.

Penpot (open source) – https://penpot.app/

Penpot is het eerste Open Source design en prototyping platform bedoeld voor cross-domain teams. Het is niet afhankelijk van besturingssystemen maar is web gebaseerd en werkt met open web standaarden (SVG). Voor iedereen en ondersteund door de open-source community.

Akira (Linux) – https://github.com/akiraux/Akira

Akira richt zich op het aanbieden van een moderne en snelle benadering van UI en UX Design, voornamelijk gericht op web designers en grafisch ontwerpers. Het belangrijkste doel is om een valide en professionele oplossing te bieden voor ontwerpers die Linux als hun belangrijkste OS willen gebruiken.

Pencil Project (open-source) – https://pencil.evolus.vn/

Pencil is een standalone app waarmee je diagrammen of UI mockups kunt maken. Het heeft geen samenwerkings/multi-user functies. De unieke missie van Pencil Projects is om een gratis en opensource tool te bouwen voor het maken van diagrammen en GUI prototyping die iedereen kan gebruiken.

Lunacy (gratis) – https://icons8.com/lunacy

Lunacy is een vector grafische software voor UI, UX, en web design. Gemaakt door ontwerpers voor ontwerpers om zich te concentreren op de workflow en afleiding te minimaliseren.

Send (open source) – https://send.vis.ee/

Met Send kan je bestanden delen met end-to-endversleuteling en een koppeling die automatisch verloopt. Hierdoor kan je privé houden wat je wilt delen en er zeker van zijn dan je bestanden niet voor altijd online blijven.

Jirafeau (open-source) – https://gitlab.com/mojo42/Jirafeau

Een simpele manier om een bestand te uploaden en te sturen.