Hoe internet is begonnen en hoe bewaar je al deze digitale informatie.

Ik las pas een pagina uit een boek dat ging over “digital fragility”, oftewel digitale breekbaarheid. Het feit dat een boek, in dit geval het in 1455 gedrukte boek, 48 kopieën tellende “ The Gutenberg Bible” nog steeds bestaat, maar geen enkele kopie of origineel van een website van ruim 20 jaar geleden heeft het overleefd.

Gutenberg bijbel.

Het internet, of het web, een kleine 25 jaar oud en het heeft ons leven toch wel drastisch veranderd. Waar ik, voor het internet nog niet bestond, in mijn jeugdjaren veel met computers speelde en ik nog naar een fysieke winkel ging voor het kopen van Commodore 64 games. Toen het internet net opkwam en ik thuis dit nog niet had, ging ik vaak naar de bibliotheek waar internet op de computers beschikbaar was. Met een notitieblok volgeschreven met web adressen en Altavista als zoekmachine was dit mijn eerste kennismaking met de digitale wereld.

De technologie is op deze korte tijd zo snel gegroeid dat de eerste websites verdwenen kort nadat ze verschenen. De eerste webpagina was gepubliceerd in augustus 1991. Met hulp van Robert Cailliau, publiceerde Tim Berners-Lee namelijk op 6 augustus zijn eerste website.

THE PROJECT
Bezoekers van deze website konden leren hoe ze een website konden creëren, een browser konden gebruiken en een webserver konden opzetten. Initieel was het web alleen bereikbaar voor een kleine groep mensen bij CERN die een NeXT computer hadden. The Project was de naam voor het idee Berners-Lee had. Het delen van digitale informatie door gebruik te maken van hyperlinks om documenten beschikbaar te maken.

Tim Berners-Lee invented the internet whilst at CERN in 1989. This is the NeXT cube and his proposal for the internet, that started the whole world wide web. The book in the right was an encyclopedia with lots of information. This inspired Tim to create a network of computers, that could share all the necessary information, just like an encyclopedia.
(source: https://www.flickr.com/photos/arne/2283595811/)

De betreffende originele website is voor altijd verloren gegaan. Door altijd wijzigingen aan te brengen en het origineel nooit te bewaren is dat moment in de geschiedenis weg. Maar dit is niet het enige geval, zo’n 40.000 websites zijn verloren gegaan toen Yahoo! Geocities had verwijderd in 2009. Digitale content is erg gemakkelijk om te dupliceren dat er daardoor niet meer omgekeken wordt naar de originele versie. Combineer dit met het snel overbodig worden van digitale opslagmediums in de begintijd van internet. De eerste jaren van het Web worden dan ook omschreven als de ‘Digital dark age’.

Archive.org

De Internet Archive (archive.org) was ontstaan om deze trend tegen te gaan volgens oprichter Brewster Kahle. Bereikbaar via de Wayback Machine, genoemd naar de tijdmachine in de TV serie ‘Rocky & Bullwinkle, archiveert het websites sinds oktober 1996. Van onschatbare waarde, maar in de eerste jaren zijn veel websites niet gearchiveerd omdat eigenaren van websites er voor kozen om de website niet publiekelijk te maken of veel ontbrekende media en niet werkende links.

Nu is archive.org uitgegroeid tot een medium van onschatbare waarde. Preserveren van een evolutie van digitale media voor een huidige en latere generatie die zich niet een wereld zonder internet kunnen voorstellen.