Kim Houben
donderdag 4 maart 2021
  • Home
  • Blog
  • Lifestyle
    • Moestuin
    • Boeken
  • Reizen
  • Muziek
  • Mediagrafie
  • Portfolio
No Result
View All Result
  • Home
  • Blog
  • Lifestyle
    • Moestuin
    • Boeken
  • Reizen
  • Muziek
  • Mediagrafie
  • Portfolio
No Result
View All Result
Kim Houben
No Result
View All Result

De weg naar zelfvoorzienend,
het begin.

by kimhouben
19 februari 2021 - Updated on 26 februari 2021
in Lifestyle, Moestuin

Een zelfvoorzienend leven leiden is niet vanzelfsprekend en is mede door vele invloeden om ons heen soms ver te zoeken. Het gemak waar we in leven, waarom zou je eigenlijk bezig moeten zijn met een zelfvoorzienend leven? Mijn zoektocht en interesse naar deze levensstijl is de laatste jaren aangewakkerd.

Met het boek ‘The Self-Sufficient Life And How To Live It’ van John Seymour voor me maak ik het begin van dit eerste artikel voor de weg naar zelfvoorzienend zijn en leven. Al een tijd trekt mij deze levensstijl aan, beetje bij beetje laat ik het toe in mijn leven en pas ik routines en gewoontes aan.

Een heel sterk stuk tekst uit het begin van het boek geeft mij nog meer vertrouwen erin dat het mij zal lukken de aspecten van zelfvoorzienend zijn door te voeren. Het boek zal ook een deel mijn leidraad zijn, geschreven door de auteur eind van de jaren 60. Het boek herzien, maar niet herschreven en zo’n 45 jaar later is het nog steeds van toepassing. In deze tijd misschien wel onmisbaar.

 

bestel boek

Uit het boek

“Everyday we are indoctrinated in the fast food culture that has come to define our world, and we are deprived of living harmoniously with nature. Fast food culture encompasses so much more than just food. Fast food culture created the invisible moral structure underneath us, guiding us all subconsciously and feeding us falsehoods that affect our whole lives – and imperil our planet. We are told that bigger is always better; that everything is disposable; that time is money; that our natural resources are limitless; that uniformity should be values above all else; that work is drudgery.”

 

 

De fast food culture vertelt je dat je niet kunt koken, dat je geen dingen voor jezelf kunt bouwen, dat je niet de geleidelijke, stapsgewijze verandering kunt maken die je naar een zelfvoorzienende levensstijl zal leiden. Mensen zoals jij en ik kunnen de wereld veranderen door wat we doen in ons leven.

We hoeven hier niet te wachten op onze overheid of mega bedrijven die ons dat gaan vertellen. Het probleem alleen hierbij is dat onze kennis en kunde verloren is gegaan in de consumerende waanzin dat ons leven toch zeker de afgelopen decennia’s heeft gedomineerd.

Zelfvoorzienend betekent niet dat je terug moet gaan in de tijd en met een lage levensstandaard moet leven. Nee het voegt juist kwaliteit toe aan je leven. Voedsel dat vers is en zo waar mogelijk zelf in de tuin verbouwd, de bevordering van de gezondheid om bezig te zijn in de tuin of huis om de zelfvoorzienendheid te creëren en behouden. En het plezier en voldaan gevoel dat hoort bij werkzaamheden die moeilijk en uitdagend zijn en die je tot een succes kunt brengen.

Het boek is een ware traktatie om te lezen en helpt mij veel op weg om dit deel van zelfvoorzienend te zijn onder de knie te krijgen.

 

Mijn begin met een moestuin

 

pronkbonen aan het ontkiemen
pronkbonen aan het ontkiemen

Dit jaar ga ik ook een stapje verder met een eigen moestuin en is voor mij het leertraject en het ontdekken hoe het moet en zelf doen voor mij ook een drijfveer.

En vooral belangrijk om met kleine stapjes te beginnen. Direct alles willen en meteen onafhankelijk zijn gaat gewoon niet. Het is ook een mindset waarop je je langzaam instelt.

Hoe makkelijk is het om naar de winkel te gaan, je kar vol te laden met producten die zoveel energie hebben gekost om te maken. Grote producenten die alleen maar meer willen verdienen en ons met het ene na het andere blik soep lokken dat deze toch wel veel lekkerder is dan die op die andere plank.

De rijen koekjes, waarbij het je een maand zou kosten om ze allemaal eens geproefd te hebben. En een groente en fruit afdeling waarbij het overgrote deel ver van de andere kant van de wereld komt.

 

Niet alleen zorgen voor je eigen voedsel (hoe ver je hier ook in wilt gaan) is ook eigen voorziening van energie, gas en water een onderdeel. Zo kan je er lekker warmpjes bijzitten maar als ineens de stroom uitvalt door een storing of door streng winterweer dan helpen dikke wollen sokken niet lang. Ook daarin je eigen strategie en plan in maken is een deel van zelfvoorzienend zijn.

Wat ik allemaal zal tegenkomen en aan ervaring opdoe in mijn weg naar zelfvoorzienend, ik zal het delen. Heb je zelf nog tips of ben je ook bezig met deze levensstijl, laat zeker een berichtje achter!

Tags: moestuinzelfvoorzienend

kimhouben

Related Posts

pronkboon_kim-houben
Moestuin

Pronkbonen in mijn moestuin

26 februari 2021

De pronkbonen zijn na een kleine 15 dagen uitgegroeid en klaar voor hun volgende reis naar buiten. Terwijl ze binnen...

moestuin-groente-lifestyle-kim-houben
Lifestyle

Groente en fruit selectie voor mijn moestuin

13 februari 2021 - Updated on 26 februari 2021

Weer een stapje verder met mijn eigen moestuin. Welke stukjes grond ga ik gebruiken en welke groente en fruit ga...

Recept: Appelmuffins met rozijnen, walnoten en kaneel
Recepten

Recept: Appelmuffins met rozijnen, walnoten en kaneel

6 februari 2021 - Updated on 19 februari 2021

Als je een appel over hebt en wat bak ingrediënten dan is het simpel om er lekkere appelmuffins van te...

Een eigen stukje bos?
Lifestyle

Een eigen stukje bos?

6 februari 2019 - Updated on 4 februari 2021

Hoe vet klinkt dat, een eigen stukje bos te hebben. Wow, ineens kreeg ik dit idee. Maar kan dat wel...

Tv kijken, van Beta naar Alfa waves
Lifestyle

Tv kijken, van Beta naar Alfa waves

26 september 2018 - Updated on 4 februari 2021

  Daar zit je dan, lekker tv...

Boek: De wereld der Scheikunde // De Fundamentele Bouwstenen
Lifestyle

Boek: De wereld der Scheikunde // De Fundamentele Bouwstenen

5 december 2017 - Updated on 4 februari 2021

blz 114 // Soorten van chemische reacties Vandaag...

Next Post
pronkboon_kim-houben

Pronkbonen in mijn moestuin

Please login to join discussion
Kim Houben

Mijn persoonlijke website waar ik blog over mijn dagelijks leven, werk, reizen, muziek en lifestyle.

  • Forum
  • Portfolio
  • Lifestyle
  • Toetsenist & Trompettist Kim

© 2021 Kimhouben.nl - alle rechten voorbehouden. Gemaakt materiaal, portfolio is eigendom van Kim Houben

No Result
View All Result
  • Kim
  • Blog
  • Lifestyle
    • Boeken
  • Muziek
  • Mediagrafie
  • Reizen
  • Portfolio

© 2021 Kimhouben.nl - alle rechten voorbehouden. Gemaakt materiaal, portfolio is eigendom van Kim Houben


Warning: array_sum() expects parameter 1 to be array, null given in /home/customer/www/kimhouben.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-social-background-process.php on line 112