Een zelfvoorzienend leven leiden is niet vanzelfsprekend en is mede door vele invloeden om ons heen soms ver te zoeken. Het gemak waar we in leven, waarom zou je eigenlijk bezig moeten zijn met een zelfvoorzienend leven? Mijn zoektocht en interesse naar deze levensstijl is de laatste jaren aangewakkerd.

Met het boek ‘The Self-Sufficient Life And How To Live It’ van John Seymour voor me maak ik het begin van dit eerste artikel voor de weg naar zelfvoorzienend zijn en leven. Al een tijd trekt mij deze levensstijl aan, beetje bij beetje laat ik het toe in mijn leven en pas ik routines en gewoontes aan.

Een heel sterk stuk tekst uit het begin van het boek geeft mij nog meer vertrouwen erin dat het mij zal lukken de aspecten van zelfvoorzienend zijn door te voeren. Het boek zal ook een deel mijn leidraad zijn, geschreven door de auteur eind van de jaren 60. Het boek herzien, maar niet herschreven en zo’n 45 jaar later is het nog steeds van toepassing. In deze tijd misschien wel onmisbaar.

 

Uit het boek

“Everyday we are indoctrinated in the fast food culture that has come to define our world, and we are deprived of living harmoniously with nature. Fast food culture encompasses so much more than just food. Fast food culture created the invisible moral structure underneath us, guiding us all subconsciously and feeding us falsehoods that affect our whole lives – and imperil our planet. We are told that bigger is always better; that everything is disposable; that time is money; that our natural resources are limitless; that uniformity should be values above all else; that work is drudgery.”

 

 

 

 

De fast food culture vertelt je dat je niet kunt koken, dat je geen dingen voor jezelf kunt bouwen, dat je niet de geleidelijke, stapsgewijze verandering kunt maken die je naar een zelfvoorzienende levensstijl zal leiden. Mensen zoals jij en ik kunnen de wereld veranderen door wat we doen in ons leven.

We hoeven hier niet te wachten op onze overheid of mega bedrijven die ons dat gaan vertellen. Het probleem alleen hierbij is dat onze kennis en kunde verloren is gegaan in de consumerende waanzin dat ons leven toch zeker de afgelopen decennia’s heeft gedomineerd.

Zelfvoorzienend betekent niet dat je terug moet gaan in de tijd en met een lage levensstandaard moet leven. Nee het voegt juist kwaliteit toe aan je leven. Voedsel dat vers is en zo waar mogelijk zelf in de tuin verbouwd, de bevordering van de gezondheid om bezig te zijn in de tuin of huis om de zelfvoorzienendheid te creëren en behouden. En het plezier en voldaan gevoel dat hoort bij werkzaamheden die moeilijk en uitdagend zijn en die je tot een succes kunt brengen.

Het boek is een ware traktatie om te lezen en helpt mij veel op weg om dit deel van zelfvoorzienend te zijn onder de knie te krijgen.

 

Mijn begin met een moestuin

 

pronkbonen aan het ontkiemen

pronkbonen aan het ontkiemen

Dit jaar ga ik ook een stapje verder met een eigen moestuin en is voor mij het leertraject en het ontdekken hoe het moet en zelf doen voor mij ook een drijfveer.

En vooral belangrijk om met kleine stapjes te beginnen. Direct alles willen en meteen onafhankelijk zijn gaat gewoon niet. Het is ook een mindset waarop je je langzaam instelt.

Hoe makkelijk is het om naar de winkel te gaan, je kar vol te laden met producten die zoveel energie hebben gekost om te maken. Grote producenten die alleen maar meer willen verdienen en ons met het ene na het andere blik soep lokken dat deze toch wel veel lekkerder is dan die op die andere plank.

De rijen koekjes, waarbij het je een maand zou kosten om ze allemaal eens geproefd te hebben. En een groente en fruit afdeling waarbij het overgrote deel ver van de andere kant van de wereld komt.

 

Niet alleen zorgen voor je eigen voedsel (hoe ver je hier ook in wilt gaan) is ook eigen voorziening van energie, gas en water een onderdeel. Zo kan je er lekker warmpjes bijzitten maar als ineens de stroom uitvalt door een storing of door streng winterweer dan helpen dikke wollen sokken niet lang. Ook daarin je eigen strategie en plan in maken is een deel van zelfvoorzienend zijn.

Wat ik allemaal zal tegenkomen en aan ervaring opdoe in mijn weg naar zelfvoorzienend, ik zal het delen. Heb je zelf nog tips of ben je ook bezig met deze levensstijl, laat zeker een berichtje achter!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] het plezier dat je beleeft, kunnen de katalysator zijn die je nodig hebt om je droom van een beter zelfvoorzienend leven te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie