Voedsel langer houdbaar maken met een dehydrator

Een dehydrator, of droogmachine, is een handig apparaat waar je heel veel soorten fruit, groenten en zelfs complete maaltijden mee kunt drogen. Het duurt wel even, maar het is bijzonder hoe een grote hoeveelheid ineens in een klein potje past. Of in een zakje en vacuum afsluiten met de vacumeer machine.

Cosori voedseldroger

Na het bekijken van veel video’s over hoe je het beste voedsel kunt droger en bewaren ben ik aan de slag gegaan met dit apparaat. Ik heb voor deze gekozen omdat het een vierkant apparaat is. Past handig in de kast als ik hem even niet gebruik. Daarnaast is deze ook vrij stil, dus kan deze ook in de keuken staan en is het geluid nauwelijks hoorbaar. En geluid is dan het blazen van de ventilator. De voedseldroger heeft 6 lades waardoor er ook een grote hoeveelheid tegelijk erin kan.

De eerste rondes heeft het apparaat er al op zitten. Begonnen met appels en bananen. Dit had ongeveer 14-16 uur nodig. Het resultaat was goed en heerlijk. Ik heb de gedroogde appels en bananenschijfjes in een afsluitbare pot gedaan. Niet snel erna waren de potjes al weer leeg. De bananen smaken echt geweldig zo. Zoveel smaak en zoet. Een lekker tussendoortje of in de kwark.

Na de eerste batch had ik de smaak te pakken. Inmiddels heb ik mijn kruidenoogst gedroogd zoals basilicum, peterselie en oregano. Uien, knoflook, citroen en courgette zitten ook al droog in de potjes. Met een zuurstof absorber erbij weet ik zeker dat ze even lang houdbaar kunnen zijn. Dit omdat ik de ingrediënten toch zal gebruiken in de dagelijkse keuken maar wil voorkomen dat