Boek: De wereld der Scheikunde // De Fundamentele Bouwstenen

chemisch-scheikunde2

blz 114 // Soorten van chemische reacties

Vandaag in mijn willekeurige pagina uit een willekeurig boek: Hoofdstuk 12.

 

Titel boek: Foundations of science library, de wereld der scheikunde
Jaar druk: 1966
Waar komt het boek vandaan: gekocht voor 1 euro bij een kringloopwinkel in Heerlen

 

Bij het lezen van het hoofdstuk over soorten van chemische reacties krijg ik weer flashbacks naar mijn schooltijd. En dan met name mijn middelbare schooltijd op de HAVO, scheikunde lessen. Van die ‘oh ja zo zat dat ook alweer’-momentjes. En ik deel ze graag met jullie.

Wisten jullie dat er 4 soorten chemische reacties zijn? De eerste en eenvoudigste is de chemische verbinding. De andere eenvoudige reactie is die, waarbij een samenstelling wordt afgebroken, ontbonden, in 2 of meer eenvoudigere stoffen. Dit noemen ze ook wel ontbindingsreactie.

Daarnaast zijn er 2 wat ingewikkeldere soorten reacties, waarbij 1 ion in een samenstelling wordt vervangen door een andere. Als een element dan direct wordt gebruikt als bron voor de nieuwe ion dan noemen we die chemische verandering ‘substitutie‘. Maar de ion kan ook komen van een andere samenstelling in een reactie die we dan dubbele ontbinding noemen. Omdat in dit geval dus beide samenstellende delen in de reactie worden afgebroken en dan weer 2 nieuwe

 

 

Wist je dat?
Als een zilveren lepel wordt gebruikt voor het eten van een ei en niet direct wordt afgewassen, wordt hij zwart, omdat zilver reageert met de zwavel uit het ei en zwart zwavel-sulfide vormt.

 

Keukenzout

Het ontstaan van keukenzout is ineens weer makkelijk uit te leggen na het lezen van het hoofdstuk. Natrium dat heel actief is, dat als we het zouden aanraken we ons zouden verbranden eraan. Maar als we dit toevoegen in een glazen pot met giftig chloorgas, deze 2 stoffen zich verbinden en het ongevaarlijke nartriumchloride ontstaat, oftewel keukenzout. Lekker op het eitje!

 

Onweersbui

Wist je dat een bliksemstraal er voor kan zorgen dat, de salpeterzuur die kan ontstaan, het de bodem kan bemesten ermee? In onze lucht zit een mengsel van zuurstof en stikstof en nog wat andere gassen. Bij normale temperatuur zullen ze niet met elkaar reageren. Maar door een bliksemstraal onstaat door de plotselinge hoge temperatuur een reactie en verbinden de niet-reagerende stikstof en zuurstof zich en vormen stikstof-oxyde. Doordat het dan nog meer gaat verbinden met zuurstof in de lucht en regenwater ontstaat verdund salpeterzuur. Een onweersbuitje van verdund salpeterzuur is vervolgens weer bemesting voor de bodem.

 

Oja en dan heb je ook nog de term exotherm en endotherm ze benoemen in het hoofdstuk en ik zit weer in de scheikunde klas van 1995.

Als er dus reacties zijn waarbij stoom wordt gevormd door de verbranding van waterstof in zuurstof, noem je dat exotherm. Omdat er warmte afgegeven als 2 elementen zich verbinden. Het water wordt dus warmer. Je kunt ook het omgekeerde krijgen, water waar de warmte van wordt onttrokken en waar warmte toegevoegd gaat worden aan de reagerende stoffen wat men dus endotherm noemt.

 

Ik denk dat ik af en toe nog wel een hoofdstukje ga lezen van dit boek! Ik zal jullie dan zeker weer een update geven 🙂